Hammasklinikka

Hevosen suu ja hampaat hoidetaan tavallisesti 6-12 kuukauden välein, tarvittaessa useammin. Nuorilla hevosilla, joilla hampaat vaihtuvat, ja vanhoilla hevosilla, joilla hampaat alkavat olla kuluneet, tarkastus on hyvä tehdä puolen vuoden välein. Nuorella hevosella hampaat vaihtuvat tärkeässä koulutusiässä. Hyvä hammashoito edesauttaa muun muassa kuolaimen hyväksymistä ja toimivuutta.

Jos hevosella on syömisvaikeuksia, se tiputtelee rehua tai syö hitaasti, suusta tulee pahaa hajua tai hevonen vastustelee kuolainta ratsastuksessa tai ajossa, aika tarkastukseen kannattaa varata heti.

Hevosten hammashoito on kehittynyt paljon viime vuosina eikä se ei ole enää pelkkää hampaiden raspausta.

 Suun ja hampaiden tutkimus tehdään lähtökohtaisesti rauhoitetulle hevoselle, jotta se on mahdollista tehdä kunnolla. Vaikka hevonen olisi kiltti ja antaisi raspata hampaat ilman rauhoitusta, pään ja kielen liikkeiden vuoksi tarkkaa hammastutkimusta on käytännössä mahdotonta tehdä ilman rauhoitusta.

Tarkastuksessa suu ja hampaat huuhdellaan puhtaaksi ja jokainen hammas tarkastetaan peilin avulla. Löydökset kirjataan ylös. Myös suupielet, kuolainsija, posket, kieli, ikenet ja kitalaki tarkastetaan.

Tarkastuksen perusteella tehdään yksilöllisesti jatkotoimenpiteitä, kuten kiillepiikkien raspaus, purennan tasoitus ja rehukertymien puhdistus. Tarvittaessa hampaista voidaan ottaa röntgenkuvia tai ohjata hevonen jatkohoitoon esimerkiksi hampaan paikkausta tai poistoa varten.


Ennen hammashoitoa hevoselle ei kannata antaa leipää tai muita herkkupaloja, koska ne tarttuvat tiukasti hampaiden pintaan haitaten tutkimusta

Säännöllisellä hammashuollolla havaitaan mahdolliset hammasongelmat ajoissa ja ehkäistään niiden etenemistä. Samalla voidaan havaita esimerkiksi epäsopivan kuolaimen aiheuttamia merkkejä suussa. Hammasvaivat vaikuttavat hevosen suorituskykyyn, ajettavuuteen ja ratsastettavuuteen, käytökseen, ruoansulatuskanavan toimintaan ja yleiseen hyvinvointiin.