Palvelumme

Klikkaamalla kuvaa, pääset lukemaan aiheesta lisää!

Ontumatutkimukset

Ontumat ovat yksi yleisimmistä syistä asiakkaiden yhteydenottoon klinikallemme. Ontuman syitä on paljon erilaisia, esimerkiksi jännevammat ja niveltulehdukset, mutta on myös tosielämän tarinoita, joissa ontuma onkin johtunut tulehtuneesta hampaasta. Kokonaisuuden kartoittamisen kannalta esitiedot ovatkin ontumatutkimuksessa tärkeitä. 

Osto- ja vakuutustarkatukset

Hevosen ostopäätös on suuri ja vastuu hevosen hoidosta sitoo vuosiksi eteenpäin. Ostotilanteessa eläinlääkärin on hyvä tehdä hevoselle ostotarkastus, jotta hevosen terveydentila myyntihetkellä olisi sekä ostajan että myyjän tiedossa mahdollisimman kattavasti. Uuteen hevoseen kohdistuu suuria odotuksia ja ostotarkastuksella pyritään varmistumaan siitä, että hevonen soveltuu aiottuun käyttötarkoitukseen.

Vakuutus- ja ostotarkastukset on mahdollista suorittaa kotitallilla, mutta röntgenkuvauksen sisältävä tarkastus suositellaan tehtäväksi klinikalla. Ostotarkastuksen yhteydessä tehty eläinlääkäritutkimus toimii myös vakuutustarkastuksena. Ostotarkastus on hyvä tapa aloittaa uusi kavioliitto.

Rokotukset ja verinäytteet

Hevoset rokotetaan influenssaa ja jäykkäkouristusta vastaan. Hevonen on erityisen herkkä eläin maaperässä eläville jäykkäkouristusbakteereille, joten kaikki hevoset on syytä rokottaa jäykkäkouristusta vastaan. Kaikki hevoset on hyvä rokottaa myös influenssaa vastaan ja kilpaileville hevosille influenssarokotus on pakollinen. Herpesrokotetta käytetään virusaborttia vastaan tiineillä tammoilla ja herpestartunnan neurologista sairausmuotoa vastaan kaikilla hevosilla erityisesti epidemioiden yhteydessä.
Rokottamisen seurauksena hevonen muodostaa vasta-aineita taudinaiheuttajaa vastaan ja törmätessään taudinaiheuttajaan se ei sairastu tai sairastaa taudin lievempänä. Paras suoja influenssaa ja herpestä vastaan saadaan, kun tallin kaikki hevoset rokotetaan ja saavutetaan ns. laumaimmuniteetti.

Röntgen- ja ultraäänitutkimukset

Röntgen- ja/tai ultraäänitutkimukset ovat ontumatutkimukseen tarpeen mukaan sisällytettäviä lisätutkimuksia. Myös ostotarkastuksen yhteydessä tehdään usein röngentutkimus. Varsojen irtopalakuvaukset ajoitetaan usein syksyyn.


Kotikäynnit

Palvelemme asiakkaitamme lähialueilla myös kotikäynnein. Tallikäynneillä on mahdollista tehdä perustoimenpiteiden (kuten rokotukset ja hammashoidot) lisäksi muun muassa ultraääni-tutkimuksia, hengitysteiden tähystyksiä ja röntgenkuvauksia. On tilanteita, jolloin on syytä välttää kuljetuksen aiheuttamaa rasitusta. Esimerkiksi hyvin kivuliaissa kaviokuumetapauksissa on suositeltavampaa saada ensihoito kotiin.

Tulemme hoitamaan akuutteja hätätapauksia, kuten ähkyjä, mahdollisuuksien mukaan klinikan ajanvaraustilanteesta riippuen.

Kustannustehokas tapa on kerätä tallilta (tai lähitalleilta) isompi joukko asiakkaita samalla käynnillä hoidettavaksi. Jaamme kilometrikulut ja tallikäyntimaksut kaikkien käynnin potilaiden kesken.

Gastroskopia

Mahahaava on yleinen vaiva hevosilla. Eriasteisia mahalaukun haavaumia esiintyy 90 %:lla kilpahevosista ja jopa 66 %:lla urheilu- ja harrastehevosista. Mahahaavaa esiintyy myös varsoilla ja "oloneuvoksilla".

Hevosen mahalaukku on kehittynyt jatkuvaa laiduntamista varten ja mahalaukkuun erittyykin suolahappoa jatkuvasti (toisin kuin ihmisellä, jolla happoa erittyy vain syödessä ja syömisen jälkeen). Jos hevosen maha ehtii tyhjentyä ruokintakertojen välillä, suolahappo voi aiheuttaa vaurioita mahalaukun limakalvolle.

Myös rehun korkea hiilihydraattipitoisuus (väkirehut), kova valmennus, treeni tyhjällä mahalla, kuljetukset, muutokset hoitorutiineissa, sairaudet ja tietyt lääkitykset voivat altistaa mahahaavalle.

Jos hevosella on hengitystieoireita, kuten pitkittynyttä yskää, sierainvuotoa tai kuumetta, tehdään sille usein kliinisen yleistutkimuksen lisäksi hengitysteiden tähystys. Hengitysteiden tähystyksessä tutkitaan ylemmät ja alemmat hengitystiet ja niistä voidaan ottaa näytteitä. Sierainontelot, nielu, kurkunpään toiminta ja henkitorvi tutkitaan aina keuhkoputkien haarautumiskohtaan asti. Tarvittaessa tähystetään myös ilmapussit. 


Kastraatio

Jos oria ei käytetä siitokseen, se useimmiten kannattaa ruunata. Ruunana hevosen elämä on stressittömämpää ja tarhaus ja laiduntaminen laumassa on helpompi järjestää.

Suoritamme ruunaukset suljetulla tekniikalla valvotussa inhalaatioanestesiassa. Haavat suljetaan ihonalaisin tikein, joten leikkauksen jälkeinen kotihoito on helppoa eikä haavaa tarvitse suihkutella. Leikkausalueelle on odotettavissa kohtalainen turvotus, joka normaalisti poistuu parin viikon sisällä. Liikunta pidetään kontrolloituna kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen.

Palveluihimme kuuluvat myös pienet kirurgiset toimenpiteet, kuten tammojen caslick-ompelut ja ihokasvainten poisto


Lantanäytteet

Tutkimme loismunat lantanäytteistä. Varaathan ajan lantanäytteiden tutkimista varten ajanvarausnumerostamme ennen kuin tuot näytteet klinikalle. Isommista näytemääristä on hyvä olla yhteydessä klinikalle ensin, jotta voidaan varmistua siitä, että kaikki näytteet ehditään tutkia.

Lääkityssuositus: Suosittelemme kohdennettua loishäätöä (yksilöllisesti lantanäytetutkimuksen perusteella) keväisin ja kaikkien hevosten lääkitsemistä suurin Strongyluksiin ja heisimatoihin tehoavalla valmisteella syksyisin. 

Varsojen loishäätö aloitetaan 2-3 kk:n iässä ja matolääkitys annetaan vähintään neljä kertaa ensimmäisen elinvuoden aikana. Ensimmäisen loishäädön jälkeen varsojen matolääke valitaan lantanäytetutkimuksen perusteella. Autamme mielellämme loishäätösuunnitelman laatimisessa.