Palvelumme
Klikkaamalla kuvaa, pääset lukemaan aiheesta lisää!
Ontumatutkimukset
Ontumat ovat yksi yleisimmistä syistä asiakkaiden yhteydenottoon klinikallemme. Ontuman syitä on paljon erilaisia, esimerkiksi jännevammat ja niveltulehdukset, mutta on myös tosielämän tarinoita, joissa ontuma onkin johtunut tulehtuneesta hampaasta. Kokonaisuuden kartoittamisen kannalta esitiedot ovatkin ontumatutkimuksessa tärkeitä.
Osto- ja vakuutustarkatukset
Hevosen ostopäätös on suuri ja vastuu hevosen hoidosta sitoo vuosiksi eteenpäin. Ostotilanteessa eläinlääkärin on hyvä tehdä hevoselle ostotarkastus, jotta hevosen terveydentila myyntihetkellä olisi sekä ostajan että myyjän tiedossa mahdollisimman kattavasti. Uuteen hevoseen kohdistuu suuria odotuksia ja ostotarkastuksella pyritään varmistumaan siitä, että hevonen soveltuu aiottuun käyttötarkoitukseen.
Vakuutus- ja ostotarkastukset on mahdollista suorittaa
kotitallilla, mutta röntgenkuvauksen sisältävä tarkastus suositellaan
tehtäväksi klinikalla. Ostotarkastuksen yhteydessä tehty
eläinlääkäritutkimus toimii myös vakuutustarkastuksena. Ostotarkastus on hyvä tapa aloittaa uusi kavioliitto.
Rokotukset ja verinäytteet
Hevoset rokotetaan influenssaa ja jäykkäkouristusta
vastaan. Hevonen on erityisen herkkä eläin maaperässä eläville jäykkäkouristusbakteereille, joten
kaikki hevoset on syytä rokottaa jäykkäkouristusta vastaan. Kaikki hevoset on
hyvä rokottaa myös influenssaa vastaan ja kilpaileville hevosille
influenssarokotus on pakollinen. Herpesrokotetta käytetään virusaborttia
vastaan tiineillä tammoilla ja herpestartunnan neurologista sairausmuotoa
vastaan kaikilla hevosilla erityisesti epidemioiden yhteydessä.
Rokottamisen seurauksena hevonen muodostaa
vasta-aineita taudinaiheuttajaa vastaan ja törmätessään taudinaiheuttajaan se
ei sairastu tai sairastaa taudin lievempänä. Paras suoja influenssaa ja herpestä vastaan saadaan,
kun tallin kaikki hevoset rokotetaan ja saavutetaan ns. laumaimmuniteetti.
Röntgen- ja ultraäänitutkimukset
Röntgen- ja/tai ultraäänitutkimukset ovat ontumatutkimukseen tarpeen mukaan sisällytettäviä lisätutkimuksia. Myös ostotarkastuksen yhteydessä tehdään usein röngentutkimus. Varsojen irtopalakuvaukset ajoitetaan usein syksyyn.
Kotikäynnit
Palvelemme asiakkaitamme lähialueilla myös kotikäynnein. Tallikäynneillä on mahdollista tehdä perustoimenpiteiden (kuten rokotukset ja hammashoidot) lisäksi muun muassa ultraääni-tutkimuksia, hengitysteiden tähystyksiä ja röntgenkuvauksia. On tilanteita, jolloin on syytä välttää kuljetuksen aiheuttamaa rasitusta. Esimerkiksi hyvin kivuliaissa kaviokuumetapauksissa on suositeltavampaa saada ensihoito kotiin.
Tulemme hoitamaan akuutteja hätätapauksia, kuten ähkyjä, mahdollisuuksien mukaan klinikan ajanvaraustilanteesta riippuen.
Kustannustehokas tapa on kerätä tallilta (tai lähitalleilta) isompi joukko asiakkaita samalla käynnillä hoidettavaksi. Jaamme kilometrikulut ja tallikäyntimaksut kaikkien käynnin potilaiden kesken.
Gastroskopia
Mahahaava on yleinen vaiva hevosilla. Eriasteisia mahalaukun haavaumia esiintyy 90 %:lla kilpahevosista ja jopa 66 %:lla urheilu- ja harrastehevosista. Mahahaavaa esiintyy myös varsoilla ja "oloneuvoksilla".
Hevosen mahalaukku on kehittynyt jatkuvaa laiduntamista varten ja mahalaukkuun erittyykin suolahappoa jatkuvasti (toisin kuin ihmisellä, jolla happoa erittyy vain syödessä ja syömisen jälkeen). Jos hevosen maha ehtii tyhjentyä ruokintakertojen välillä, suolahappo voi aiheuttaa vaurioita mahalaukun limakalvolle.
Myös rehun korkea hiilihydraattipitoisuus (väkirehut), kova valmennus, treeni tyhjällä mahalla, kuljetukset, muutokset hoitorutiineissa, sairaudet ja tietyt lääkitykset voivat altistaa mahahaavalle.
Jos hevosella on hengitystieoireita, kuten pitkittynyttä yskää, sierainvuotoa tai kuumetta, tehdään sille usein kliinisen yleistutkimuksen lisäksi hengitysteiden tähystys. Hengitysteiden tähystyksessä tutkitaan ylemmät ja alemmat hengitystiet ja niistä voidaan ottaa näytteitä. Sierainontelot, nielu, kurkunpään toiminta ja henkitorvi tutkitaan aina keuhkoputkien haarautumiskohtaan asti. Tarvittaessa tähystetään myös ilmapussit.
Kastraatio
Jos oria ei käytetä siitokseen, se useimmiten kannattaa ruunata. Ruunana hevosen elämä on stressittömämpää ja tarhaus ja laiduntaminen laumassa on helpompi järjestää.
Suoritamme ruunaukset suljetulla tekniikalla valvotussa inhalaatioanestesiassa. Haavat suljetaan ihonalaisin tikein, joten leikkauksen jälkeinen kotihoito on helppoa eikä haavaa tarvitse suihkutella. Leikkausalueelle on odotettavissa kohtalainen turvotus, joka normaalisti poistuu parin viikon sisällä. Liikunta pidetään kontrolloituna kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen.
Palveluihimme kuuluvat myös pienet kirurgiset toimenpiteet, kuten tammojen caslick-ompelut ja ihokasvainten poisto
Lantanäytteet
Tutkimme
loismunat lantanäytteistä. Varaathan ajan lantanäytteiden tutkimista varten
ajanvarausnumerostamme ennen kuin tuot näytteet klinikalle. Isommista
näytemääristä on hyvä olla yhteydessä klinikalle ensin, jotta voidaan
varmistua siitä, että kaikki näytteet ehditään tutkia.
Lääkityssuositus:
Suosittelemme kohdennettua loishäätöä (yksilöllisesti lantanäytetutkimuksen
perusteella) keväisin ja kaikkien hevosten lääkitsemistä suurin Strongyluksiin
ja heisimatoihin tehoavalla valmisteella syksyisin.
Varsojen loishäätö
aloitetaan 2-3 kk:n iässä ja matolääkitys annetaan vähintään neljä kertaa
ensimmäisen elinvuoden aikana. Ensimmäisen loishäädön jälkeen varsojen
matolääke valitaan lantanäytetutkimuksen perusteella. Autamme mielellämme
loishäätösuunnitelman laatimisessa.