Rokotukset ja verinäytteet

Rokotukset

Hevoset rokotetaan influenssaa ja jäykkäkouristusta vastaan. Hevonen on erityisen herkkä eläin saamaan jäykkäkouristukseen, joten kaikki hevoset on syytä rokottaa jäykkäkouristusta vastaan. Kaikki hevoset on hyvä rokottaa myös influenssaa vastaan ja kilpaileville hevosille influenssarokotus on pakollinen. Herpesrokotetta käytetään virusaborttia vastaan tiineillä tammoilla ja herpestartunnan neurologista sairausmuotoa vastaan kaikilla hevosilla erityisesti epidemioiden yhteydessä.
Rokottamisen seurauksena hevonen muodostaa vasta-aineita taudinaiheuttajaa vastaan ja törmätessään taudinaiheuttajaan se ei sairastu tai sairastaa taudin lievempänä. Näin sairauspäivät ja taudin leviäminen vähenevät. Rokotussuojaa pidetään yllä tehosterokotuksin.
Paras suoja influenssaa ja herpestä vastaan saadaan, kun tallin kaikki hevoset rokotetaan ja saavutetaan ns. laumaimmuniteetti.

Rokotusohjelma:

  • 1. perusrokotus (influenssa ja tetanus)
  • 2. perusrokotus (influenssa ja tetanus) 21-92 vrk:n kuluttua edellisestä
  • 1. tehoste annetaan viimeistään 7 kk:n kuluttua edellisestä, kuitenkin aikaisintaan 3 kk:n kuluttua. Ratsuille tämä rokotus on pakollinen. Ravureille tehoste ei kilpailusääntöjen mukaan ole pakollinen mutta suositeltava(!) parhaan rokotussuojan saavuttamiseksi.

Tämän jälkeen tehosterokotus vuosittain sekä ratsuille että ravureille. Herpesrokote annetaan tiineille tammoille 5., 7. ja 9. tiineyskuukaudella.


Ratsu voi osallistua kilpailuihin, kun 2. perusrokotuksesta on kulunut 7 vuorokautta. Ratsuilla viimeisestä rokotuksesta tulee olla aina kulunut vähintään seitsemän vuorokautta. Ravureilla doping-varoaika rokotteelle on neljä vuorkokautta. Jos vuosittainen tehoste jää antamatta, hevosella ei ole kilpailuoikeutta. Jos ravihevoselle tehoste annetaan 13 kuukauden kuluessa edellisestä rokotuksesta, kilpailuoikeus palautuu. Jos tehostetta ei anneta 13 kk:n kuluessa, on rokotusohjelma aloitettava alusta ja kilpailuoikeus palautuu 2. perusrokotuksen jälkeen.
Varsa rokotetaan 5-6 kuukauden iässä.
Kantava tamma kannattaa rokottaa kuukautta ennen varsomista. Näin saadaan eniten vasta-aineita ternimaitoon.
Rokotettaessa hevosen tulee olla terve. Rokotuksen jälkeen hevonen pidetään levossa tai sitä liikutetaan vain kevyesti vähintään kolmen päivän ajan. Rokotuksen jälkeisinä päivinä voi esiintyä lievää lämmönnousua ja aristusta pistokohdassa. Lämpöä onkin hyvä seurata rokotuksen jälkeen. Rokotuksen aiheuttamat allergiset reaktiot ovat harvinaisia mutta mahdollisia. Ne ilmenevät yleensä iho-oireina. Suomessa markkinoilla olevat rokotteet sisältävät tapettuja taudinaiheuttajia tai niiden osia, joten ne eivät aiheuta infektiota. Jos hevonen sairastuu hengitystieinfektioon rokotuksen jälkeen, on syy todennäköisimmin se, että rokotus on osunut hengitystiesairautta aiheuttavan viruksen itämisaikaan. Influenssarokote antaa suojan influenssaviruksia vastaan. Monet muut virukset voivat aiheuttaa lievempiä hengitystieinfektioita erityisesti nuorille ja kilpailuja kiertäville hevosille.
Rokotukset merkitään ensisijaisesti hevosen passiin.

Verinäytetutkimukset

Laboratoriossamme tutkitaan verinäytteistä puna- ja valkosoluarvot (pieni verenkuva ja valkosolujen diffi). Tulokset saadaan parhaimmillaan varttitunnissa, viimeistään saman päivän aikana, mikä on huomattava etu silloin, kun tulokset tarvitaan nopeasti. Pelkkiä verinäytteitä klinikalle tuotaessa on hyvä varmistaa, että näytteet ovat oikeanlaisissa veriputkissa.
​Näytteet tuodaan klinikalle klo 14 mennessä, mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen välttäen liian kylmää tai kuumaa säilytyslämpötilaa. Näytteitä ei myöskään pidä ravistella, rauhallinen putken kääntely näytteenoton yhteydessä riittää. Lisätutkimuksia varten lähetämme erilaisia näytteitä yhteistyölaboratorioihimme.
Pieni verenkuva + diffi 20,00€