Ontumatutkimukset

Ontumat ovat yksi yleisimmistä syistä asiakkaiden yhteydenottoon klinikallemme. Ontuman syitä on monia erilaisia. Aikaa varatessa on hyvä kertoa hevosen arkielämän viimeiset tapahtumat, kuten kengitykset, ruokinnanmuutokset, valmennukset, tapaturmat ynnä muut. Tämä auttaa henkilökuntaa arvioimaan ontumatutkimukseen vaadittavan ajan ja kiireellisyyden. Ontumatutkimuksessa liikkeen arvio tehdään yleensä juoksuttaen mutta se on mahdollista tehdä myös ratsain tai ajaen.

Urheiluhevosen ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon kuuluvat myös säännölliset eläinlääkärin tarkastukset. Näin mahdollisiin ongelmiin päästään puuttumaan varhaisessa vaiheessa, jolloin yleensä myös mahdollinen toipilas- ja kuntoutusaika on lyhyempi kuin pitkälle edenneissä ongelmissa. 

Hevosen niveltulehdukset ovat joskus pitkittyneitä vaivoja ja saattavat vaatia useita hoitokertoja, jotta tulehduskierre saadaan katkaistua. Pitkäkestoinen tulehdus voi aiheuttaa niveliin pysyviä muutoksia, jotka saattavat rajoittaa hevosen käyttöä etenkin kilpaurheilussa. 

Nivellääkitysten tarve arvioidaan tapauskohtaisesti ontumatutkimuksen perusteella. Käytössämme on myös IRAP-hoidot.

.